Hups, ehtipäs aikaa taas vierähtämään, ennenkuin sain itseni tätäkin päivitystä kirjoittamaan... Mutta siis, tuossa helmikuun loppupuolella juhlimme Annan synttäreitä. Olemme ilmeisen rakastuneita meksikolaiseen ruokaan, joten se päätyi illan teemaksi. Aamun teemaksi otimme Pariisin, koska Annan synttäreitä pitää juhlia (mielikuvitus)matkalla vähintään kahdelle mantereelle!

Mutta ensin iltaan. Tarjolla oli itsetehtyä salsaa ja guacamolea, meksikonlautasia, ja burritot soijarouhe-kidneypapukastikkeella. Juomaksi meksikolaista olutta, ja iltaa jatkoimme mansikkamargaritojen säestyksellä.

Tehdään ensin salsaa:

6-8 kypsää tomaattia

2 suippopaprikaa, miksei tavallinenkin kävisi

1 sipuli

3-5 eriväristä chiliä, riippuen miten tulista salsaa haluat

3 rkl sokeria

1 rkl suolaa

vajaa 1 tl valkopippuria

ripaus mustapippuria

2 limen mehu

2 valkosipulinkynttä

Aluksi silputaan! Silppua sipuli ja valkosipuli, poista paprikan siemenet ja silppua, poista chileistä siemenet ja kalvot ja silppua, ja kuutioi tomaatit. Tomaatit on sen verran kosteaa kamaa, että poista osasta siemenet.

Tässä saa paprikat kyytiä:

Ota kattila, ja lorauta pohjalle öljyä. Kuullota öljyssä hetkonen sipuleita ja valkosipulia, ja kun sipulit ovat muuttuneet läpikuultaviksi, lisää chilit, sekä tomaatit ja paprikat. Keittele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, lisää kaikki muut ainekset paitsi limemehu. Anna muhia kypsäksi, noin 10-15 minuuttia, ja lisää sitten limemehu. Tarkista maku, jos kaipaa jotain, niin lisää (tämä on paras kokkausohje muuten ikinä!). Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Sitten se guacamole. Mennään kauppaan, otetaan guacamolepurkki texmex-hyllystä käteen, todetaan, että se sisältää avokadoa 1,5 prosenttia. Laitetaan purkki takaisin hyllyyn kunhan ollaan ensin toivuttu järkytyksestä. 1,5 prosenttia?! Häh? Miten se voi olla edes tuon väristä, kun ei ole avokadoa nähnytkään kuin vilaukselta ehkä hyvällä onnella?! Mennään päättäväisin askelin siis vihannesosastolle.

Ostoslista (NÄIN vaikeaa tämä on):

2 avokadoa

1 tomaatti

1 pieni sipuli

tujaus sitruunanmehua

n. 1/4 tl suolaa

ripaus chilijauhetta

Mitä, tuossako ne kaikki guacamolen ainekset jo ovatkin? Mites kun kaupanhyllyversion etiketti sanoo että:

Vesi, sipuli, tomaatti, auringonkukkaöljy, paprika, muunnettu tärkkelys (tapioka), heraproteiini, avokado (1,5%), suola (1,5 %), jalapeño, sokeri, valkosipuli, hapot (maitohappo, sitruunahappo), happamuudensäätöaine (E575), aromit (mm. avokado, lime), arominvahvenne (E621), muut mausteet, maltodesktriini, sakeuttamisaine (E415), hapettumisenestoaine (E338), emulgointiaineet (E450A, E472), väriaineet (E141, E100

No joo, jos lopetetaan ihmettely, ja kuutioidaan sipuli. Sen jälkeen kuullotetaan se öljytilkassa (tämähän ei ole pakollista, mutta lopputulos on kivempi kuullotetulla kuin raa'alla sipulilla, ja vatsa kiittää!). Kuoritaan avokadot, halkaistaan, ja poistetaan kivi. Avokadot astiaan, ja survotaan haarukalla hienoksi. Kuutioidaan tomaatti, ja lisätään avokadon seuraksi.

Kaverit:

Ollaankin jo loppusuoralla, lisätään vielä sipuli, suola, chilijauhe ja loraus sitruunamehua, ja sekoitetaan. Valmis. Pistetään jääkaappiin tekeytymään. Guacamolen väri pysyy parempana, kun tipautat avocadon kiven astiaan tekeytymisen ajaksi.

 

Alkupaloiksi nautimme siis meksikonlautasia. Mitäs se semmoinen on? No, minäpä kerron. Kuva eka:

Eli otetaan lautanen, ja laitetaan siihen maissilastuja. Lisätään salsaa, cheddarjuustoa ja jalapenoja, ja laitetaan mikroon täydelle teholle niin pitkäksi aikaa, että juusto sulaa. Lisätään vielä creme fraichea ja guacamolea, ja kas, meksikolaishenkinen alkuruoka on valmis! Laitoimme myös hyviä calamata-oliiveja tähän mukaan, ei se ole rikos.

Burritojen kimppuun sitten... Kastikkeen voi tehdä esim. tämän entryn mukaan: http://nauristanaamaan.vuodatus.net/blog/2137546/vegaaniset-burritot/

Tämä olikin hyvin lähellä tuota reseptiä, mutta cashew-pähkinöitä oli tottakai lisänä tuomassa hyvää makua.

Kastikkeen lisäksi täytteinä oli guacamolea, salsaa, creme fraichea, jääsalaattia, cheddarjuustoraastetta, jalapenoja ja niitä ihania calamata-oliiveja.

Muhkea lätty:

En ota sanallakaan kantaa siihen, miten tämä pitäisi syödä, jokainen tehköön sen miten haluaa!

Hyvän ruoan päälle maistuu tottakai hyvä juoma. Mansikkamargarita piti huolen siitä, että tulee nautittua noita kotimaisia marjoja tarpeeksi...

Pääpiirteittän nämä tehtiin niin, että kaadettiin tehosekoittimeen 500 g:n pussillinen jäisiä pakastemansikoita, sekä kaupasta löytynyttä valmista margaritamixiä. Surautettiin hienoksi, ja annettiin koneen käydä samalla kun lisättiin jääpaloja. Sitten mukaan vielä tequilaa, cointreauta ja limemehua sopivassa suhteessa. Ja juoma neljälle on valmis.

Tuskin maltan odottaa, että tulee kesä, ja pääsee tätä herkkujuomaa tekemään tuoreista mansikoista. Laitetaan miehet perkaamaan mansikoita, ja naiset vieressä tekee drinkkejä, aurinko paistaa ja elämä on vain niin ihanaa! :D 

Valvottiin hyvässä seurassa ja mukavissa tunnelmissa tarpeeksi myöhään, mutta eihän se haittaa, koska synttärit on vain kerran vuodessa!

Aamulla katoimme pöytään vielä pariisilaishenkisen aamiaisen. Siis patonkia, hilloa, voita, juustoa, kahvia, appelsiinituoremehua, oliiveja ja shamppanjaa. Tälviisiin:

Tässä vielä juustot:

Tarjolla oli brietä, Viinitarhurin juustoa, Roquefortia, parmesaania ja gruyereä.

KIITOS Annalle vielä kerran, että saimme olla mukana juhlimassa synttäreitäsi! Oli aivan loistoaikaa, jälleen kerran! 

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin: