Rakkaat ihmiset. Muutama huomautus, ennenkuin kukaan tähän projektiin ryhtyy:

- käyttäkää soija- tai kauravispiä, ei vegaanista vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (en löytänyt kuin tuota vaniljakastiketta, koska ensinmainitut olivat joka paikasta loppu)

- älkää missään nimessä laittako kovin paksua kerrosta suklaatäytettä 

- jättäkää kakun koristelu mahdollisimman viimetippaan, että se saa olla mahdollisimman lähelle tarjoilua irtopohjavuoan reunuksen ympäröimänä

- olkoon onni kanssanne

Tänään tulee vuosi siitä, kun menimme tuon Herra Nauriin kanssa naimisiin. Tätähän pitää juhlia, ja päätinkin tehdä sitten vegaanisen suklaakakun. Tuolla se nyt jääkaapissa odottaa tarjolle pääsyä, VIELÄ ihan kakunnäköisenä, mutta voi olla että iltaan mennessä se ei enää kakulta näytä. Siispä ottakaa vakavissanne ylle kokoamani ranskalaiset viivat mahdollisista kompastuskivistä.

Suklaakakkupohja on sama vanha tuttu jota aina käytän, mutta laitetaan nyt kertauksen vuoksi vielä tähän, tällä kertaa yleiskoneen käyttäjille sopivana versiona. Yleiskone on kätevä laite, suosittelen ostamaan :) 

8 rkl vettä + 4 rkl soijajauhoja

150 g sulatettua sinistä Keijua

2 dl soijamaitoa

3 dl sokeria

 

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

4½ dl vehnäjauhoja

½ dl leivontakaakaojauhetta

Mittaa yleiskoneen kulhoon soijajauhot ja vesi, ja laita täydelle teholle pyörimään. Laita uuni kuumenemaan 175 asteesene. Kun nämä on tehty, pistä Keiju sulamaan miedolle lämmölle pikkukattilaan, tai sulata mikrossa. Lisää sokeri soijajauho-vesiseokseen, ja anna koneen käydä useampi minuutti. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon, ja sekoita ne keskenään. Voitele irtopohjavuoka Keijulla, ja korppujauhota se. Sekoita soijamaito sulatettuun Keijuun, ja kaada ohuena nauhana koneen edelleen käydessä sokeri-soijajauho-vesiseokseen. Anna koneen hurista vielä pari minuuttia.

Ota kulho pois yleiskoneesta, ja siirrytään käyttämään nuolijaa. Kaada kuivat aineet siivilän läpi kulhoon, ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina irtopohjavuokaan, ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kakkuhan on kypsä, kun tökkäät hammastikun paksuimpaan kohtaan, ja siihen ei jää taikinaa kiinni.

Anna kakkupohjan jäähtyä. Jos kakku on uunissa kohonnut pinnalta epätasaiseksi, niin voit tasoitella sitä veitsen avulla. Laita kakkupohja tarjoilulautaselle niin, että kakun pohjana on uunissa päälliosana ollut puoli (voisiko tämän selittää epäselvemmin?!). Nyt kakku näyttää tältä:

Kakun reunojen alle kannattaa laittaa noita leivinpaperisuikaleita suojaamaan tarjoilulautasta, koristelun jälkeen suikaleet poistetaan.

Halkaise kakkupohja.

Tehdään täyte:

1 prk (2 dl) soija- tai kauravispiä

130 g vegaanista tummaa suklaata 

½ dl soijakermaa

½ dl hyytelösokeri Multia (voit laittaa vähemmänkin, jos imelyys epäilyttää, mutta en sitten takaa että kakku pysyy kasassa :D )

Vaahdota soijavispi. Sulata suklaa soijakermassa. Itse teen tämän ihan kattilassa miedolla lämmöllä, eli mittaan kerman kattilaan, lisään paloitellun suklaan, ja kuumennan miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen niin kauan että suklaa sulaa. En ole ikinä epäonnistunut tässä, vaikka olenkin kuulllut kauhutarinoita siitä, miten suklaasulasta tulee rakenteeltaan huonoa. Lisää sulaneeseen suklaaseen Multi. Vatkaa suklaa soijavispin sekaan.

Tässäpä tätä sulattettua suklaata:

Laita kakkupohjan alemman puoliskon ympärille irtopohjavuoan pesty rengas, ja sulje se. Kostuta kakkupohja esimerkiksi soijamaidolla, johon on sekoitettu vaniljasokeria. Sivele kakkupohjalle hilloa, itse käytin itsetehtyä omenahilloa. Lisää ohut kerros marjoja, itse laitoin mustikoita. Marjojen päälle sitten tuota suklaatäytettä. Jätä osa täytteestä kakun reunoille, ja muutenkaan sitä kaikkea ei kannata laittaa ettei kakku esimerkiksi lässähdä.

Kostuta kakun kansi "sisäpuolelta", ja laita täytteen päälle. Kelmuta, ja laita irtopohjavuoan renkaineen jääkaappiin hyytymään vaikka seuraavaan päivään asti.

Seuraavana päivänä sitten kuorrutetaan kakku suklaalla:

1 dl soijakermaa

130 g vegaanista tummaa suklaata

Sulata suklaa täytteessä olevan ohjeen mukaan. Sivele kakun pinta samalla hillolla mitä laitoit kakun väliin, ja kaada suklaakuorrute päälle. Kaada se keskelle kakkua, mistä voit sitten varovasti avittaa sitä esim. veitsen kanssa reunoja kohden. Ota loput suklaatäytteestä, ja kuorruta sillä kakun reunat. Jos haluat kuorruttaa koko kakun sulaneella suklaalla, niin tee suklaakuorrutetta noin kolmasosa enemmän, mitä tässä ohjeessa on.

Jos täytettä vielä jää, niin voit tehdä sillä ihan tosi hienoja kuvioita kakun pintaan :D

Meillä tämä valmis kakku näyttää tältä:

Voisihan se vähän kauniimpi olla. MUTTA ainakin se on hetken todistettavasti pysynyt kakunmuotoisena. Jos se tuosta iltaan mennessä lätsähtää, niin sitten syödään epämääräistä suklaasotkua.