No niin! Jouluvalmistelut ovat täällä hyvällä mallilla, ja ensimmäisenä näistä jouluisista keittiöhääräilyistä päätin pistää tänne piparireseptini. Tein taikinan kahteen kertaa, sekä vegaanisena, että maidollisena versiona. Nyt saa piparia siis syödä kyllästymiseen asti!

Kuvia ei ole vielä, päivitän ne tähän myöhemmin.

Pipareihin tarvitaan:

½ dl siirappia

1 reilu tl jauhettua kanelia

1  tl jauhettua inkivääriä

1 tl jauhettua neilikkaa

1 tl jauhettua pomeranssin kuorta

1 dl sokeria

125 g voita tai vegaaniseen versioon Sinistä Keijua

2 rkl soijajauhoja + 4 rkl vettä

0,3 tl suolaa

1 tl soodaa

n. 4½-5 dl vehnäjauhoja

Ota esille kattila, ja mittaa siihen siirappi, voi/Keiju, kaneli, inkivääri, neilikka, pomeranssi ja sokeri. Kiehauta ainekset välillä sekoitellen. Jäähdytä esimerkiksi laittamalla kattila kylmään veteen tai ulos pakkaseen.

Sekoita vehnäjauhoihin suola ja sooda. Laita aluksi vehnäjauhoa n. 4 dl, loput lisätään sen mukaan, mikä näppituntumalla tuntuu hyvältä.

Kun maustevoiseos on jäähtynyt, vatkaa se vatkaimella vaaleaksi. Sekoita soijajauho ja vesi keskenään tasaiseksi lietteeksi, ja vatkaa maustesekotuksen sekaan.

Kaada maustevoiseos jauhojen päälle, ja ala vaivaamaan taikinaa käsin. Lisää jauhoja sen verran, että taikina tuntuu semmoiselta... NOH, hyvältä piparitaikinalta. Minulla meni jauhoja vajaa 5 dl.

Laita taikinan päälle kelmu, ja pistä jääkaappiin maustumaan mielellään seuraavaan päivään.

Kun alat leipomaan taikinaa pipareiksi, niin todella lämpimästi suosittelen, että teet elämästäsi helppoa ja mukavaa, ja ostat (jos et jo omista) silikonisen leivonta-alustan ja kaulimen. Niiden avulla pipareiden leipomisvaiheessa ei tarvitse käyttää ollenkaan vehnäjauhoja, kun ei noihin silikonisiin tartu kiinni mikään :). Ihanan helppoa!

Eli kaulitse taikina levyksi, itse tykkään aika ohuista pipareista, jotka muuttuvat paistettaessa todella rapeiksi. Tällä taikinalla lopputulos oli juuri sitä mitä halusinkin. Ota levystä muotilla pipareita, ja laita leivinpaperille uunipellille. Paista samanmuotoiset ja paksuiset piparit samalla pellillä, jotta kaikki paistuvat tasaisesti. Ja näitähän paistetaan 185 asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Kypsymistä kannattaa seurata jo noin viiden minuutin jälkeen, etteivät piparit pala!

Pipareita voi koristella esim. tomusokerin ja glögitiivisteen seoksella, jolloin pipareihin saa lisää jouluista makua.

Ja vihdoinkin kuva pipareista: