Tulimme juuri risteilyltä Tukholmasta. Koko reissun mies harmitteli, ettei ruotsalaisten grilliklassikosta, tunnbrödsrullesta, näyttäisi löytyvän kasvisversiota. Noh, jos ei grilliltä saa niin kotoa sitten! 

Tunnbrödsrullessa ideana on siis nakki, perunamuussi ja rieska. Ehkä sipuli kans. Lisäkkeitä voi varmasti laittaa maun mukaan, en tiedä onko näille jotain tiettyä etikettiä.

Hieman sovelsin, en käyttänyt rieskaa, vaan tortillalettua (eihän tämmöistä olisi muuten jaksanut syödäkään, aika tuhtia tavaraa! ).

Nakkeja tein gluteenijauhosta, voisihan näihin valmiitakin nakkeja tottakai käyttää. Jotenkin näin tää mun nakkiresepti meni (aika omasta päästä heitin ainekset).

5 nakkia:

Kuivat aineet:

2 dl gluteenijauhoja (joista pienen määrän voi korvata soijajauholla)

paprikajauhetta, chilijauhetta, tacojauhetta, pippuria ja herbes de provencalea reilulla kädellä (ei liiioitella kuitenkaan, semmoinen ½-1 tl kutakin riittää)

Nesteet:

1½ dl vettä

½ dl öljyä, soijakastiketta ja ketsuppia, kaikkia about sama määrä, yhteensä siis tuo puoli desiä näitä sekaisin

Sekoita kuivat aineet ja nesteet erillisissä astioissa, yhdistä, ja vaivaa kiinteäksi. Jaa viiteen yhtäsuureen osaan. Ota tuorekelmua noin 15-20 cm pitkä kaistale, ja muotoile yksi viidestä seitankappaleesta nakiksi kelmun sisään (tiedättehän, silleen karkkipaperimaisesti se kelmu siihen seitanin ympärille). Tee solmut päihin, että nakki pysyy kasassa eikä kelmu aukeile. Toista lopuille seitankappaleille.

Keitä vettä suuressa kattilassa. Kun vesi kiehuu, lisää nakit kelmuineen veteen (kelmu kestää keittämisen kyllä!). Keitä 20 minuuttia, ja kaada vesi pois, ja poista kelmut nakkien ympäriltä. Ei haittaa, vaikka nämä jäähtyisivät muita ruoan osia valmistaessa, koska nämä paistetaan vielä.

Keitetyt nakit:

Sitten tehdään perunamuussia!

5 perunaa

50 g voita (tai Sinistä Keijua, jos haluat vegaanista)

n. 1 dl soijakermaa

suolaa

Kuori perunat, ja leikkaa ne neljään osaan että kiehuvat nopeammin. Keitä perunalohkot kypsiksi vähässä vedessä. Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois, ja laita voi perunoiden sekaan. Ota sähkövatkain kauniiseen käteen, ja riko perunat vatkaamalla hitaasti. Lisää kermaa ja suolaa niin paljon, että saat muussin rakenteesta sileää, ja mausta omaan suuhun sopivan suolaista.

Perunoiden kiehuessa kannattaa paistaa sipuli. Leikkaa sipuli siis renkaiksi, tai puolirenkaiksi, tai neljäsosarenkaiksi. Lorauta pannulle öljyä, ja lisää nokare voita. Ruskista sipulit pannulla. Varo että eivät pala, nimittäin aluksi sipuleiden kanssa tuntuu että mitään ei tapahdu, ja sitten ne alkavat ruskistua reippaaseen tahtiin. Pistä paistetut sipulit kippoon, ja paista nakit pannulla.

Lisäkkeeksi meillä oli oliiveja, pilkottua paprikaa, ketsuppia ja HP-kastiketta. Lisukkeet kannattaa ottaa hollille.

Kun muussi, nakit ja sipulit on valmiina, ota rieska/tortillalettu, ja lämmitä se. Levitä alimmaiseksi muussia, sitten nakki, sipulia, ja kastikkeet ja loput täytteet:

Ja sitten koko komeus kääräistään rullalle ja syödään!

Smaklig måltid!!!