Mitä tehdään, kun kotoa on leipä loppu? No leivotaan sitä tietysti itse! Ja kun laittaa täytteet valmiiksi väliin, niin ei tartte muuta kun syödä uunista ottamisen jälkeen. On se helppoa.

Tarttee tähän:

5 dl vettä

1 pussi kuivahiivaa

2-3 tl suolaa

n. 13 dl jauhoja

loraus öljyä

hyvää briejuustoa

vihreitä oliiveja

n. 50 g  voita

1 valkosipulinkynsi

Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja. Lisää veteen suola, ja jauhot usemmassa osassa huolellisesti alustaen. Tähän voi käyttää pelkkiä vehnäjauhoja, mutta tapani mukaan minä laitoin muitakin, olisiko ollut vähän ruista ja grahamia mukana, ja jopa vähän neljän viljan hiutaleitakin. Lisää alustuksen loppuvaiheessa loraus öljyä.

Jätä taikina kohoamaan vähintään puoleksi tunniksi.

Ota voi, ja pehmitä sitä mikrossa (ei juoksevaksi, mutta sellaiseksi että sekoittuu lusikalla hyvin). Kuori valkosipulinkynsi, ja raasta se voin sekaan. Sekoita. Leikkaa briejuusto viipaleiksi. Jos oliivit ovat kokonaisia, niin viipaloi nekin.

Jaa taikina 2-3 osaan, ja leivo jokaisesta osasto levy, jonka toiseen reunaan levität ensin voita ja sitten oliiveja ja brieviipaleita, näin, tästä havainnollistava kuva:

Ja kun täytteet on levitetty, niin rullaa levy, jolloin saat patongin. Ummista päädyt huolella.

Ja sitten, tee jotain mitä minä unohdin tehdä. Leikkaa patonkien pintaan viiltoja terävällä veitsellä!! Kerron kohta miksi. Anna kohota vielä vartti-puolituntia peittämättä.

Patongit voidellaan vedellä ennen uuniin laittamista. Jos haluat vielä rapeamman kuoren, niin laita uunin pohjalle uuninkestävässä astiassa vettä kypsennyksen alkuvaiheeksi. Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Ja ne viillot leikataan, että patonki ei räjähtäisi. Eihän ne välttämättä räjähdä ilman viiltoja, kuten kuva osoittaa, mutta mahdollisuudet ovat tämän perusteella aika fifty-sixty:

 Ja sit yum yum.