Toffee, ihana vanhan ajan toffee, joka jää hampaisiin kiinni ja yhtä palaa saat jäytää pitkään ja hartaasti. Makeannälkä katoaa aivan takuulla siinä sivussa, kun toffee sulaa suuhun, pikkuhiljaa, imelänä, ihanana.

Toffeeseen tarttee ainoastaan:

2 dl kaura- tai soijakermaa

3 dl sokeria

2 rkl margariinia

suolapähkinöitä/kookoshiutaleita/molempia

Mittaa paksupohjaiseen (ei teflon) kattilaan kerma ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi, ja keittele miedolla lämmöllä.

Raakaa:

Sekoita välillä varovasti, älä liikaa. Seosta keitetään 40 minuuttia. 30 minuutin jälkeen lisää margariini.

Tarvitset tottakai tasaisen alustan, jolle toffeen voi kaataa. Vuoraa tämä astia leivinpaperilla. Ripottele leivinpaperille ohut kerros joko kevyesti murskattuja suolapähkinöitä tai kookoshiutaleita, tai toisia toiseen päätyyn ja toisia toiseen, näin kuten minä tein:

Kurkataanpa kattilaan...

Noin 39 minuuttia myöhemmin:

Tehdään kuulakoe: laske lasiin kylmää vettä, tiputa toffeeta tippa veteen. Jos se pysyy kasassa ja kovettuu, niin se on valmista.

HUOM: 40 minuutin keittoaika koskee ainoastaan näillä raaka-ainemäärillä tehtyä toffeeta. Isompaa määrää on keitettävä kauemmin.

Nosta kattila hellalta, sekoittele hetki että ihan vähän jäähtyy, ja kaada sitten varovasti leivinpaperoituun vuokaan pähkinöiden ja hiutaleiden päälle.

Anna jähmettyä. Kun toffee alkaa olla melkein kovettunutta, mutta vielä pehmeän puolella, leikkele se suupaloiksi.

Katselemme pähkinätoffeita, kookostoffeiden takaa.

En todellakaan osaa päättää, pidänkö enemmän pähkinäisistä vai kookoksisista versioista. Molemmissa on puolensa, kookostoffee on makeaa ja täyteläistä, pähkinätoffeessa yhdistyy suola ja makea ihanalla tavalla. Testaa itse!