Suolainen piirakka on aina ollut mielestäni todella helppo, nopea ja herkullinen vaihtoehto, ja vaihteluakin saa helposti täytteitä muuttamalla. Pohjan olen aina tykännyt pitää mahdollisimman simppelinä, ettei vie suotta huomiota täytteeltä.

Pohja:

100 g voita tai margariinia
2 ½ dl vehnäjauhoja (kuvan piirakassa tosin käytin Pirkan kolmen viljan jauhoseosta)
½ tl suolaa
2-3 rkl kylmää vettä

Sekoita suola jauhoihin, lisää pehmeä rasva, ja nypi murumaiseksi. Lisää kylmää vettä juuri sen verran, että saat sekoitettua taikinasta tasaisen. Painele voideltuun uunivuokaan, ja esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.

 

Suosikkipiirakkani täytteeksi laitetaan n. 100 g fetaa, paprika, parsakaalia, oliiveja, ja pinnalle pussillinen mozzarellaraastetta (punaleima-emmentalkin on kyllä oikein erinomaista tässä).

Mozzarellaraasteen päälle kuorrutus eli:

purkki Alpron soijakermaa (ei mitään kevytversiota)

kuivattua tai tuoretta basilikaa

suolaa

pippuria

paprikajauhetta

Sekoitetaan mausteet kermaan, ja kaadetaan tasaisesti piirakan päälle. Paistellaan 200 asteessa niin kauan, että pinta saa kauniin värin, eli 20-30 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Voit lisätä piirakkaan pinjansiemeniä tms. ravintoarvoa parantamaan.