Voi voi mikä sanahirviö! Punajuurisosekeitto, tuo iloisen pinkki ystävämme valmistuu tässä kätevästi kahdella tapaa, joko vegaanisena, tai ei-niin-vegaanisena fetajuustolla täydennettynä.

Tarvitset keittoon:

5 isoa punajuurta

2 isoa perunaa

1 sipuli tai pätkä purjoa

2 valkosipulinkynttä

ruokaöljyä

suolaa, pippuria, rakuunaa

noin 5 dl vettä+kasvisliemikuutio

1 dl soija- tai kaurakermaa

Vegaaniusasteesta riippuen fetajuustoa tai soijatuorejuustoa, tai ei kumpaakaan jos ei tahdo.

Kuori sipuli, valkosipuli, perunat ja punajuuret. Silppua sipuli ja valkosipuli, ja lohko perunat ja punajuuret.  Lorauta öljyä kattilaan, ja kuullota siinä hetki sipulia ja valkosipulia. Lisää vesi, ja kasvisliemikuutio, ja kiehauta. Lisää mukaan perunat ja punajuuret, ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla niin kauan että ne ovat kypsiä, tai jopa ylikypsiä, koska sillä ei niin ole väliä koska tämä on sosekeittoa kumminkin. Huom. punajuuri kypsyy hitaammin kuin peruna, eli tee punajuurilohkoista pienempiä. Käytännössä keittoaika vaihtelee lohkojen koon mukaan 25 minuutista ylöspäin.

Kun mukulat on kypsiä, ota kattila liedeltä ja sauvasekoitin kauniiseen käteen ja hurauta keitto sileäksi. Lisää soijakerma ja mausteita maun mukaan. Nosta kattila takaisin levylle ja kiehauta. Lisää halutessasi fetajuusto murusteltuna ennen kiehauttamista. Tarjoile. Jos haluat käyttää soijatuorejuustoa, niin lisää sitä nokare keittolautaselle.

Pinkki on kaunista: