En ole ikinä koskaan aiemmin tehnyt voileipäkakkua. Olinkin hieman yllättynyt, kun sellaista pyydettiin tekemään 30-vuotissynttäreille. 

Ei sitten muuta kuin härkää sarvista, ja ideoimaan. Ajattelin, että kreikkalaistyyppinen kakku ei voi mennä vikaan, ja sellaisella on helppo aloittaa. Selailin netistä sitten vähän osviittaa raaka-aineiden määrästä, ja jälkeenpäin voin sanoa, että melkoisen hyvin kaikki onnistuikin. Itseasiassa taisin kokea jonkunlaisen hurahtamisen voileipäkakkujen maailmaan, tämän kokoaminen oli nimittäin ihan todella mukavaa puuhaa. Tykkäsin, kovasti.

Tästä kakusta riittää noin 25 hengelle

18 palaa ruispaahtoleipää ja 9 palaa vehnäpaahtoleipää

Täyte 1

noin 250 g fetaa kuutioina

2 punaista paprikaa kuutioituna

250 g maustamatonta tuorejuustoa

150 g smetanaa

rucolasilppua

mustapippuria

oliiveja viipaloituna noin desi

 

Täyte 2

1,5 tuorekurkkua raastettuna ja valutettuna

250 g maustamatonta tuorejuustoa

150 g smetanaa

2 valkosipulinkynttä raastettuna

 

Kostutukseen n. 3,5 dl kasvislientä

Kuorrutukseen 600-650 g maustamatonta tuorejuustoa ja purkki smetanaa

 

Aloita raastamalla toiseen täytteeseen tuleva kurkku, ja pistä raaste valumaan lävikköön.  Tee myös kasvisliemi; sulata kiehuvaan veteen noin 2/3 kasvisliemikuutiosta, ja jätä jäähtymään.

Kun kurkku on valustumassa ja liemi jäähtymässä, on aika käsitellä leivät. Leikkaa leivistä reunat pois. Huomasin, että ihan tuore leipä on vähän huonoa tähän, eli paremmin sopii jo vähän kuivahtanut leipä. Olin hieman vaikeuksissa tuon ruispaahtoleivän kanssa, kun se oli niin pehmeää ja tuoretta, kun taas jo vähän kuivempi vehnäpaahtoleipä käyttäytyi sangen esimerkillisesti.

Sekoita molempien täytteiden ainekset omissa kulhoissaan huolellisesti sekaisin. Ja siinäpä ne esivalmistelut, päästäänkin ihan kokoamaan jo! Ihanan nopeaa!

Eli asettele ruispaahtoleivät neliöksi (3x3 leipäpalaa). Kostuta kasvisliemellä, ei ihan litimäräksi, mutta silleen sopivasti. Levitä päälle Täyte 2.

Sitten kerros vehnäpaahtoleipää, kostutus, ja päälle Täyte 1. Ja sitten vielä kerros ruispaahtoleipää, ja kostutus.

Yläviistosta mahdollisimman huono kuva tästä vaiheesta :D

Muttajuu, peitä kakku tuorekelmulla, ja aseta päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta. Laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Aamulla totesinkin, että kakun kulmat ovat painuneet alas. UHOH. No, ei hätää. Sekoita kuorrutten ainekset sekaisin. Korjasin kulmat tunkemalla kuorrutetta väliin. AH; pelastus, kakku ei olekaan lässähtänyt:

Ja kun kulmat on kunnossa, niin kuorrutetaan sitten se kakku muutenkin.

Koristeeksi voi laittaa paprikaa, kurkkua, oliiveja, fetaa, rucolaa, kirsikkatomaatteja ym.

Tämä kyseinen kakku kun tuli synttäreille, niin koristelin sitten sen mukaan. En ole tosin alkuunkaan tyytyväinen koristeluun, pienessä krapulassa pursottelin ton kolmekymmentäkin liian oikealle ja muutenkin olisi saanut olla vähän esteettisempi ulkonäöltään tämä luomus. Onneksi maku sitten olikin juuri sitä mitä pitää :)

Varmaksi voin sanoa, että jatkossakin voileipäkakkuja tulen tekemään. Ties mihin ihaniin lopputuloksiin noiden kanssa vielä voikaan päätyä. Olen löytänyt uuden ystävän.