Mustikkapiirakka... Nam, siis parempaahan ei voi olla. Ja tämä on vieläpä helppo sellainen, ja vegaaninen. 

Maustamaton soijajogurtti käyttäytyy uunissa aika yllättävään tapaan; se hyytyy. Tätä voi hyödyntää suolaisessa leivonnassa esimerkiksi pinaattipiirakkaan (lupaan reseptin joskus), ja makeassa leivonnassa esimerkiksi juuri tähän piirakkaan, tai "rahka"pulliin tai muuhun, missä nyt voisi kuvitella olevan hyötyä hyytymisestä.

Pohjaan tarvitsee:

200 g sinistä Keijua

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

½ dl sokeria

4-5 dl vehnäjauhoja

Vaivaa kaikki ainekset sekaisin käsin. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta tulee hyvin kasassa pysyvä, kiinteä taikinamötikkä. Näppituntumalla siis niin paljon kuin hyvältä tuntuu.

Ota piirakkavuoka, ja voitele ja korppujauhota se. Painele taikina tasaisesti vuokaan, ja esipaista 200 asteessa noin 5 minuuttia.

Pohjan paistuessa tee täyte:

1 tlk Alpron maustamatonta soijajogurttia

½-1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

200 g mustikoita 

Ravistele soijajogurttipurkki huolellisesti, kaada astiaan, ja lisää muut täytteen ainekset, sekoita.

Levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi esipaistetulle pohjalle. Paista 200 asteessa noin vartti, ja pidä jonkun aikaa vielä jälkilämmöllä.

Tähän piirakkaan sopii tottakai muutkin marjat kuin mustikat, ja varmasti hedelmätkin toimii. Pääsiäisen ollessa tulossa esim. persikka sopisi mielestäni värinsä puolesta pääsiäiseen, ja täytettä voisi maustaa aavistuksella sitruunan tai limen mehua. 

Ainiin, se kuva. Piirakka näyttää tältä:

Parhaimmillaan tämä herkku on seuraavana päivänä, eli jos tietää vieraita olevan tulossa, niin tätä ei tarvitse jättää valmisteluissa viimetippaan.