Kreikkalaisessa ruoassa on elementtejä, joista on helppo pitää. Ihanan valkosipulinen tsatsiki, suussasulava moussaka, täyteläinen oliiviöljy ja ihana fetajuusto... Ehkä näiden makujen innoittamana päätimme istua iltaa Annan luona kreikkalaisen hyvän ruuan merkeissä.

Kaikki alkaa kasviksista.

Ensiksi teimme tsatsikin tekeytymään, siihen tarvitaan:

1 kurkku

2 valkosipulinkynttä

noin 400 g maustamatonta jogurttia

ripaus suolaa ja pippuria

Pese kurkku, ja raasta se karkeaksi raasteeksi lävikköön. Anna valustua jonkun aikaa niin että kurkuista lähtee ylimääräinen kosteus. Tätä voi hieman avustaa painelemalla lusikalla.

VÄRIRÄJÄHDYS!

Raasta/puserra valkosipuli kulhoon, lisää kurkku ja maustamaton jogurtti sekä ripaus suolaa ja pippuria. Sekoita huolellisesti, ja tsatsiki on valmis!

Laita kelmun alle jääkaappiin, ja sitten siirrytään tekemään MOUSSAKAA. Tämä on yksinkertaistettu ohje, mutta lopputulos on todella maukas. Perunan jätimme pois, koska se ei edelleenkään ole suurin suosikkini.

2-3 munakoisoa

2 tlk yrttimaustettua tomaattimurskaa

1 dl soijarouhetta+kiehuvaa vettä turvottamiseen sekä mausteita

4 tomaattia

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

400-500 g juustoraastetta

1-2 prk soijakermaa

Viipaloi munakoisot noin sentin paksuisiksi kiekoiksi, ja itketä ne ripottelemalla suolaa pinnalle. Pyyhi munakoisojen pinnalle ilmaantuva neste talouspaperilla.

Viipaleita viipaleita, yum yum.

Itkettyneet munakoisoviipaleet paistetaan pannulla nopeasti oliiviöljyssä.

Laita paistetut munakoisoviipaleet sivuun odottelemaan hetkeään...

Tehdään tomaattikastike. Laita soijarouhe astiaan, ja lisää mausteita, tässä ne mitä minä käytin:

Ja lisäksi vielä ripaus suolaa. Lisää kiehuvaa vettä sen verran kuin imeytyy, ja anna turvota 5 minuuttia.

Silppua sipuli hienoksi silpuksi. Tomaatit leikataan isoiksi kuutioiksi, ja sitten alkaa kastikkeen teko ihan tosissaan...

Pannulle loraus öljyä, lisää sipulit ja purista mukaan valkosipulinkynnet. Kuullottele hetki, ja lisää soijarouhe. Paistele niin kauan, että sipulit muuttuu läpikuultaviksi. Lisää tomaattikuutiot.

Sitten lisää tomaattimurska, ja hauduttele kannen alla noin vartti.

Koska tämä on helpompi versio moussakasta, niin ota uunivuoka, pääsemme kokoamaan tätä! Öljyä uunivuoka, varaa lähistölle juustoraaste ja soijakerma, sekä munakoisoviipaleet ynnä tomaattikastike.

Levitä vuoan pohjalle kerros tomaattikastiketta:

Lisää soijakermaa:

Ja soijakerman päälle vielä ohut kerros juustoraastetta. Sitten tulee kerros munakoisoja:

Laitoin munakoisot vain yhteen kerrokseen, on aivan yliarvostettua tehdä monta kerrosta. Munakoisojen päälle lisätään taas tomaattikastiketta ja kerros soijakermaa, ja päällimmäiseksi juustoraastetta, ja sitten koko komeus onkin valmiina menemään uuniin!

Annetaan tämän olla uunissa 200 asteessa noin 30-50 minuuttia, kunnes siis pinta on saanut kauniin värin ja tuoksu on suorastaan päätä huumaava...

Moussakan ollessa uunissa tehdään feta-paprikalisäke, tämä on helppo...

Ota pala foliota, lätkäise päälle yksi kimpale fetaa, esim. Patros toimiin hyvin. Lisää paprikasiivuja, oliiviöljyä, pippuria ja esim. kuivattua basilikaa.

Kääräise folio nyytiksi, ja heitä uuniin muhimaan.

Ja edelleen moussakan ja fetayllärin ollessa uunissa, tee salaatti. Fetasalaatti. Jokainen tietää miten salaatti tehdään, tässä kuva meidän tuotoksestamme:

Näiden lisäksi katoimme tarjoille myös valkoisia jättipapuja tomaattikastikkeessa, ja viininlehtikääryleitä, molemmat luottokamaa; säilykkeitä. Ihan kaikkea emme viitsineet siis itse tehdä---

Kattaus kolmelle :)

Nautimme ruuan kanssa viiniä, emme sentään retsinaa. Itse en ole tuohon mitenkään ihastunut nimittäin... Tarjolla oli sekä punaista että valkoista viiniä, ja lisäksi Fresitaa, tuota ihanan mansikkaisen kesäistä kuohuvaa...

Alkupalat lautasella, eli feta-paprikaylläri, fetasalaattia tsatsikilla, viininlehtikääryleet, papuja:

Ja vielä moussaka... Kuten arvata saattaa, ei sitä saa näyttämään muulta kuin kasalta ruokaa ;)

Suositellaan nauttimaan siis hyvässä seurassa, niin ulkona paukkuva pakkanen ei haittaa kun ruoka ja viini ja seura lämmittää :)

Kiitokset Annalle taas, että pääsin keittiöösi hääräämään. Oli ihanaa!