Sadepäivän iloksi tein vielä iltapalaksi sämpylöitä, ja niistähän tulikin sitten ihan megahyviä...


1 dl soijakermaa+4 dl vettä

pussi kuivahiivaa

2 tl fariinisokeria

1½ tl suolaa

2 dl kaurahiutaleita

3-4 dl ruisjauhoa

-----------------------------------------------------------------------------

4-5 dl vehnäjauhoa

½ dl öljyä (itse käytin puolet saksanpähkinäöljyä ja puolet rypsiä)

Tee juuri: lämmitä vesi+soijakerma 42 asteiseksi, lisää sokeri, suola, kuivahiiva, kaurahiutaleet ja ruisjauhot. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi, ja jätä juuri muhimaan noin vartiksi liinan alle.

Muhimisen jälkeen alusta taikinaan vehnäjauhot, ja lisää loppuvaiheessa öljy. Vaivaa hetki, ja jätä taikina kohoamaan 15-30 minuutiksi. Leivo sämpylöiksi, ja kohottele niitäkin vielä noin vartti. Itse leivoin pikkusämpylöitä, ja niitä tuli 20 kpl.

"Valmiina uuniin!!"

Painelin kuvion sämpylöihin sähkövatkaimen toisella vatkaimella. Ideahan ei ollut niin hyvä kun kuvittelin, terävällä veitsellä olisi kuvio jäänyt sämpylöihin paremmin vielä kypsennyksen jälkeenkin...

Paistellaan 225 asteessa 15 minuuttia.

Tämmöiset hyveiset uunista sitten tuli ulos:

Sämpylöiden pinta valitettavasti vähän halkeili, mutta maku oli mitä mainioin. Runsaan rukiin ansiosta nämä sämmpyläthän ovat todella tiiviitä, mutta kuitenkin pehmeitä sisältä. Hyvin näytti vieraallekin maistuvan, siinä kuin tuolle avomiehellekin.